鷹雄論壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

矮人爭啤酒大戰戰報!

+2
andrewtak
wasucat
6 posters

向下

矮人爭啤酒大戰戰報! Empty 矮人爭啤酒大戰戰報!

發表 由 wasucat 周日 8月 02, 2009 11:15 pm

由為爭啤酒而班馬在森之丘大打出手的兩班矮人,結果由請得森之丘帝國守備隊幫拖的矮人們勝出.詳細戰報由參戰將軍們報上.謝謝. Very Happy
wasucat
wasucat
騎兵團長

文章數 : 205
注冊日期 : 2009-08-01

回頂端 向下

矮人爭啤酒大戰戰報! Empty 回復: 矮人爭啤酒大戰戰報!

發表 由 andrewtak 周一 8月 03, 2009 3:52 pm

由於帝國提供超強大既火力支援,所以今仗能輕鬆地取勝!!!
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

文章數 : 216
注冊日期 : 2009-08-02

回頂端 向下

矮人爭啤酒大戰戰報! Empty 回復: 矮人爭啤酒大戰戰報!

發表 由 heitorche 周一 8月 03, 2009 4:31 pm

2大火力軍團合作...
咁咪只見不火不見人影...
似放煙火多D WO...
heitorche
heitorche
市民

文章數 : 19
年齡 : 41

回頂端 向下

發表 由 andrewtak 周一 8月 03, 2009 5:11 pm

咁又唔係喎~第二回會已經有近戰發生!!!坦克一鼓作氣衝擊肥肥主力部隊~本可給肥肥做成致命攻擊~但係帝國將軍收到敵軍錯誤情報,係分配攻擊時做成錯誤,以致未能殺死敵將領,造成重大損失~戰鬥拖了兩個回合~坦克功成身退,由後上既矮人長鬚繼續迎戰肥肥,並成攻將其擊退!!!本戰總共玩了4個回會~肥肥聯軍剩餘1800多分,帝國聯軍剩餘2500多分,帝國聯軍宣告勝利!!!
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

回頂端 向下

發表 由 blackevil 周二 8月 04, 2009 12:06 am

而且...食人魔將領肥肥頓仲要中了1/36的戰敗測試成功機率...坦克上的工程師只嘆無奈...
blackevil
blackevil
精銳兵團長

文章數 : 477

回頂端 向下

發表 由 Kingtoy 周二 8月 04, 2009 10:41 am

4000分的戰役

矮人(Andrew+ 帝國(BlackevilVS 食人魔(Kingtoy+ 矮人(阿威)

矮人(Andrew+ 帝國(Blackevil)勝!!!!!!!!!

本來第一回合肥肥方的矮人大炮已經成功擊破了帝國的一門迫擊炮,並造成帝國一位飛馬英雄的恐慌逃走。但帝國和矮人聯軍的大炮實在太多了,縱使帝國的大炮好幾次失誤,但矮人的大炮也準確打中肥肥的主力部隊犀牛騎兵上,成功在第一回合就消滅了五百多分的一隊犀牛騎兵!

不過這也是沒辦法的事,畢竟犀牛騎兵的大塊頭肯定會吸引不少炮火,而且由於其身形太大,較容易被敵方擊中。
Kingtoy
Kingtoy
Admin

文章數 : 739
注冊日期 : 2009-07-28

http://hererolls.easybbs.com.tw

回頂端 向下

發表 由 andrewtak 周二 8月 04, 2009 5:48 pm

blackevil 寫到:而且...食人魔將領肥肥頓仲要中了1/36的戰敗測試成功機率...坦克上的工程師只嘆無奈...

傳說中既兩粒骰擲到孖一!!! Shocked
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

回頂端 向下

發表 由 Kingtoy 周二 8月 04, 2009 6:36 pm

哈哈~~當天出現“孖一”的次數真的也不少,帝國魔法師施法失誤、肥肥戰敗投到孖一不必逃走…
Kingtoy
Kingtoy
Admin

http://hererolls.easybbs.com.tw

回頂端 向下

發表 由 andrewtak 周二 8月 04, 2009 9:17 pm

其實孖一都真係幾常見!!!
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

回頂端 向下

發表 由 矮人王 周三 8月 05, 2009 11:23 pm

不過呢一仗帝國個方面都死傷唔少....矮人加帝國都死左一半有多o既武器...但係呢..小弟o既直升機用左咁耐今次係最成功...個鈇爐都唔錯..呵呵

矮人王
民兵

文章數 : 60
注冊日期 : 2009-08-05

回頂端 向下

發表 由 Kingtoy 周三 8月 05, 2009 11:54 pm

矮人王 寫到:不過呢一仗帝國個方面都死傷唔少....矮人加帝國都死左一半有多o既武器...但係呢..小弟o既直升機用左咁耐今次係最成功...個鈇爐都唔錯..呵呵

我後來回去看了一下焚鐵爐的規則,好像應該只是D6下攻擊,當時我們是不是玩成了2D6下攻擊?
Kingtoy
Kingtoy
Admin

回頂端 向下

發表 由 andrewtak 周四 8月 06, 2009 2:32 am

Kingtoy 寫到:
矮人王 寫到:不過呢一仗帝國個方面都死傷唔少....矮人加帝國都死左一半有多o既武器...但係呢..小弟o既直升機用左咁耐今次係最成功...個鈇爐都唔錯..呵呵

我後來回去看了一下焚鐵爐的規則,好像應該只是D6下攻擊,當時我們是不是玩成了2D6下攻擊?

係呀~你地玩左2D6~好無良呀!!!
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

回頂端 向下

發表 由 blackevil 周四 8月 06, 2009 1:56 pm

雖然我地被P了甚多,但我們最終得勝~~~~~
我地戰前有商有量,在此軍備配置方面存在壓倒性的優勢,是勝利的主因~
blackevil
blackevil
精銳兵團長

文章數 : 477

回頂端 向下

發表 由 矮人王 周四 8月 06, 2009 8:04 pm

Kingtoy 寫到:

係咩...唔通我睇錯....還是4+個個先係2d6呢??我要再睇先得

矮人王
民兵

文章數 : 60
注冊日期 : 2009-08-05

回頂端 向下

發表 由 andrewtak 周五 8月 07, 2009 5:20 pm

係呀~遠古力量先係2d6~平時d6!!!
andrewtak
andrewtak
騎兵團長

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章